Description
Ziarna tej kawy to starannie wyselekcjonowana mieszanka ziaren arabiki z etiopskiego regionu Bonga.Kawa została wypalona według receptur stworzonych przez Mistrza Polski Roasterów 2018, Rafała Kaniewskiego.Java Coffee Etiopia Tega&Tula to kawa o średnim stopniu wypalenia i smaku, w którym można wyczuć morelę, czarną herbatę i marcepan. Jest świetnie zbalansowana. Ma certyfikat Ekogwarancji.Jako arabika, ma łagodniejszy smak i słodsze nuty.Doskonale sprawdzi się jako espresso, ale również bardzo dobrze współgra z mlekiem lub napojem roślinnym.Będzie świetnie smakowała zaparzona w ekspresie kolbowym, przelewowym, automatycznym, we french pressie, kawiarce oraz metodą tradycyjną.Nazwa farmy Tega&Tula pochodzi od nazwy dwóch pobliskich wiosek położonych w pobliżu gospodarstwa. Kawa rośnie na wysokości 1.6931.860 m n.p.m. i w większości to odmiany typowe dla Etiopii, które rosły tu od zawsze i znane są pod wspólną nazwą Heirloom. Drzewka rosną częściowo w lesie, w pobliżu rezerwatu przyrody Keffa, który znany jest jako miejsce narodzin kawy. Zbiór owoców odbywa się wyłącznie ręcznie, następnie kawa dostarczana jest jeszcze tego samego dnia do młyna. W pierwszym etapie owoce trafiają do kontenerów z wodą na 36 godzin. Po wstępnej fermentacji, kanałami wypełnionymi wodą transportowane są do kolejnego etapu, gdzie usuwana jest skórka i miąższ. Ostatni etap to suszenie, które trwa 7-11 dni, w zależności od warunków pogodowych.Smak i aromat: morela, czarna herbata, marcepan
sezamki domowej roboty, zapotrzebowanie na wapń u dzieci, żel aloesowy z gorvity, stosowanie białka, regeneracja trzustki przy cukrzycy, medycyna naturalna przeziębienie, czeski sklep online, ciastka i ciasteczka, mus malinowy, ekołukta, woda 0 7, baby zdrój, preparaty ziołowe na menopauzę, soplówka jeżowata występowanie w polsce, musli z owocami
yyyyy