Description
Miód gryczany należy do miodów najpóźniejszych, zbierany jest dopiero pod koniec lipca. W swojej pierwotnej postaci – płynnej patoki, ma kolor ciemno-brązowy, ciemno-herbaciany do brunatnego oraz posiada bardzo silny aromat kwiatów gryki, a smak ostry, lekko piekący. Dzięki temu nadaje się on do wonnych ciast i wypieków. Miód gryczany po skrystalizowaniu ma barwę jaśniejszą od patoki i konsystencję krupkowatą. Ze względu na dużą zawartość substancji odżywczych, miód ten zakwalifikowany jest obok miodu spadziowego do najbardziej wartościowych. Miód spadziowo-gryczany o zawartości 50% nektaru z gryki i 50% spadzi stawiany jest na pierwszym miejscu wśród miodów przeznaczonych od celów odżywczych… i nie tylko. Ziele, kwiat i nektar gryki zawierają rutynę. W porównaniu z innymi miodami kwiatowymi, miód gryczany ma wyższą zawartość fruktozy.
snail, kminek uprawa, przyprawy zielone, żyworódka na włosy, kleszcz the tick, sklepy z ekologiczną żywnością warszawa, strona anny lewandowskiej, daosin swanson, jaki jogurt dla niemowląt, ziele połonicznika, henryk bieniok, szczoteczka bambusowa, kudzu proszek
yyyyy