Description
Kawa Illy Monoarabica Guatemala to mieszanka ciemno palonych ziaren z gatunku Arabica (100%), które pochodzą z dwóch regionów Gwatemali: Fraijanes oraz Huehuetenango. W tych częściach kraju kawowce rosną na dziewiczych obszarach górskich, wyróżniających się bogactwem gleb i różnorodnością przyrodniczą. Niskie temperatury, jakie panują na tych terenach, łagodzone są ciepłymi wiatrami znad Meksyku. Takie warunki pozwalają na prowadzenie plantacji kaw nawet na wysokości 2 000 m n.p.m. Nad regionem Fraijanes dominuje wulkan Pacana, jeden z trzech znajdujących się w północnej części Gwatemali. Jego częste wybuchy wzbogaciły glebę o cenne minerały, dzięki czemu stała się ona niezwykle płodna i bogata w potas. Ulewne deszcze, wysoka wilgotność oraz słoneczna pora sucha to doskonałe warunki dla uprawy kawy. Arabica pochodząca z tego regionu znana jest z wysokiej jakości oraz charakterystycznej kwaskowatości. Położony w północno – zachodniej Gwatemali, górzysty region Huehuetenango znany jest z bogatej różnorodności ekosystemów. To jedno z kilku miejsc na świecie, gdzie uprawiana jest jedna z najlepszych kaw. Subtropikalnych klimat pozwala dojrzeć ziarnom kawy do perfekcji, nadając im wyjątkowy smak i aromat. Odmiana ziaren Arabica z tego obszaru doceniona została nie tylko w Gwatemali, ale również przez koneserów kawy z całego świata. Efektem połączenia tych wyjątkowych ziaren jest kawa o intensywnym aromacie i charakterystycznej słodyczy. W bogatym aromacie Illy Monoarabica Guatemala wyczuwalne są nuty czekolady, karmelu, miodu i owoców cytrusowych. W smaku natomiast kawa charakteryzuje się dość dużą goryczką oraz kwaskowatością. Illy Monoarabica Guatemala polecamy osobom preferującym kawy o mniejszej zawartości kofeiny, ponieważ zawiera ona mniej niż 1,5% kofeiny. Jest to niezwykle korzystne dla zdrowia smakoszy kawowych trunków! Kawa Illy Monoarabica Guatemala zamknięta w unikatowej, metalowej puszce to także idealny pomysł na prezent! Informacje: Termin przydatności Styczeń 2020 Data palenia Styczeń 2018 Rodzaj Kawa ziarnista Stopień palenia 7/10 Skład gatunkowy 100% Arabica0% Robusta Waga 0,25 kg Cechy: Intensywność 8/10 Słodycz 8/10 Crema 5/10 Zawartość kofeiny 3/10 Sposoby przyrządzania: Espresso 8/10 Kawa czarna 9/10 Cappuccino 6/10 Caffe Latte 6/10 Metody przygotowania: Ekspresy automatyczne 10/10 Ekspresy kolbowe 10/10 Ekspresy przelewowe 6/10 Kafetiera, Moka 7/10
spirulina w proszku, amarantus dmuchany, kit pszczeli propolis, guz brzozy zastosowanie, suplementy z kolagenem, klimatyzacja dla alergików, barwa mydło
yyyyy