Description
Charakterystyka: Goździki są wysuszonymi pączkami pochodzącymi z drzewa goździkowego. Należą do jednych z najpopularniejszych potraw używanych w kuchni. Goździki wyróżniają się na tle innych kulinarnych dodatków wyjątkowym aromatem.Zastosowanie: Goździki są przyprawą o szerokim wachlarzu zastosowań. Świetnie komponują się z grzanym winem oraz kompotem owocowym. Goździki warto dodawać do rozmaitych nalewek, na przykład do nalewki wiśniowej. To przyprawa, która nada niezwykłego smaku i aromatu szarlotce. Goździki nadają się również do przyrządzania marynat do mięs – podkreślają świetnie smak grillowanej karkówki. Przyprawa ta nadaje się także do doprawiania bigosu oraz zupy owocowej. Warto także wypróbować goździki w tarcie z gruszkami.Ciekawostki: Goździki uznawane są za afrodyzjak. Olejek przygotowywany na bazie goździków wykazuje działanie antyseptyczne i oraz przeciwbólowe.
acai owoc, kasza orkiszowa właściwości, producent kwasu chlebowego, krem spf 25, jack jil, olej z czarnego kminku, suszone morele kcal, kwas pantotenowy na włosy, butterbur, jan woda
yyyyy