Description
Herbata matcha – napój o wyjątkowej historiiJednym z japońskich specjałów znanym na całym świecie jest herbata matcha. To rodzaj zielonej herbaty, pozyskiwany z najdelikatniejszych liści. Krzewy herbaciane, z których powstaje, na dwa tygodnie przed zbiorem są otulane specjalnymi matami, które zacieniają je przed słońcem – listki nabierają wówczas nieco więcej słodyczy.Herbata matcha najpierw stosowana była przez buddyjskich mnichów, a kiedy trafiła do Japonii w XII wieku, używana była wyłącznie do celów ceremonialnych na cesarskim dworze. Do dziś najlepsze jej zbiory pija się w uroczystych momentach, a rytuał jej parzenia i picia to przekazywana z pokolenia na pokolenie sztuka.
Matcha – herbata pełna zdrowia?Zielona herbata matcha zawiera znacznie więcej antyoksydantów niż zwykła zielona herbata, rosnąca w słońcu sencha. Dzięki nim pomaga w profilaktyce nowotworowej, pozwala dłużej zachować młody wygląd i sprawność.Herbata matcha wspomaga również odchudzanie i pozwala głęboko się zrelaksować. Zawarte w niej substancje wzmacniają również nasz układ odpornościowy. To jedna z najzdrowszych herbat na świecie.Zielona herbata matcha – smaczny sposób nie tylko na napójCeniona na Dalekim Wschodzie herbata, w postaci drobnego proszku powstałego po zmieleniu liści, ma smak, w którym charakterystyczna gorycz łączy się z wyraźnie słodkimi nutami. Herbata matcha tworzy gęsty napój, który najlepiej pić bez dodatków, przegryzając słodkim ciasteczkiem.Jest też dodatkiem do wielu japońskich potraw – makaronów, deserów, słodyczy. W domu możemy przygotować np. lody lub ciastka z zieloną herbatą matcha, która nada smakołykom orzeźwiający smak i ciekawy kolor.
Jak przygotować herbatę matcha?Oczywiście nie każdy ma w domu tradycyjne czarki do herbaty, w jakich podawana jest matcha. Herbata ta jednak, z racji swojej pudrowej postaci, wymaga na pewno przyrządu do mieszania – najlepiej zaopatrzyć się w specjalną bambusową miotełkę.Wybraną ilość proszku – zacząć należy od mniejszych porcji, jako że zielona herbata matcha ma dość intensywny smak – należy zalać wodą o temperaturze ok. 70-80°C, a następnie mieszać miotełką, aż napój będzie miał jednolitą konsystencję.
torbiel na jajniku zioła, sok z rokitnika sklep, zdrowa zywnosc gdansk, jak liofilizować żywność w domu, ava koenzym q10, tycie mimo ćwiczeń, wegańskie pasty do zębów, babuszka agafia czarne mydło, płyny do płukania tkanin szkodliwość, sklep bezglutenowy online, owoc głogu herbata, coffee promotion cykoria, cytrynian
yyyyy